Saturday, Jan 23, 2021
HomeBeritaSelamat kembali ke negeri abadi, Tok Guru

Selamat kembali ke negeri abadi, Tok Guru

AllahuAkbar…AllahuAkbar…AllahuAkbar, Jumaat amat hiba, begini rasanya sedih pedih kehilanganmu wahai Murobbi Ummah. Ketat dada menahan semua rasa yang berbaur, namun anakanda redha. Saat pergimu dengan amat ‘tenang’ dan penuh ‘kemuliaan’.

Advertisements

Bah besar di bumi ‘bergelar’ Serambi Mekah penghujung 2014 baru-baru ini, bagaikan petanda daripada-Nya. Alam terlebih dahulu menangis kerana ‘mengetahui’ akan kehilangan seorang Ulama’ berjasa, bumi menerima air bagi ‘membersihkan’ diri untuk menerima jasad seorang Murobbi Hebat nan zuhud.

Segala kebaikan, jasa dan ilmu yang diberi akan terus abadi dalam ingatan ‘anak-anakmu’. Selamat beristirehat ‘Ayahanda’, selesai sudah urusanmu di dunia ini. DIA telah menjemputmu pada saat penuh berkah. Biar diratapi sekalian banyak, ‘senyummu’ sudah menguntum. Lelahmu lepas sudah, tinggal kami menyambung juang.

Tatkala jenazahmu ‘dihantar’ ribuan insan, jelas lagi nyata Ayahanda benar-benar dikasihi, akan dirindui sampai bila-bila. Semoga damailah Ayahanda di sana, anakanda semua pasti menyusul, entah esok, lusa….entah bila dan di mana, namun janji-Nya pasti tiba tepat saat dan ketika.

Moga kami setegarmu mempertahankan kesucian agama kami. Berangkatlah ke negeri abadi setenangnya, ‘anak-anakmu’ redha. Selamat berangkat wahai Murobbi Ummah. Innalillahi wainna ilaihi rajiun. Al-Faatehah – Dato’ Bentara Setia Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat – 12022015.

comments

FOLLOW US ON:
Diari Wanita Sarat M
Lancar Aplikasi Tele

nishaeimann@gmail.com

Selain gemar memerhati, selalu teruja merakam keindahan semula jadi. Suka melancong terutama ketika musim sejuk. Gemar muzik keras, teater dan novel indie serta puisi jalanan.

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja