Monday, Jan 18, 2021
HomeTravelogPAMERAN PELANCONGAN MITA 2016

PAMERAN PELANCONGAN MITA 2016

Malaysia dijangkakan menerima pertambahan pengunjung bagi sektor pelancongan tempatannya bermula tahun ini. Menerusi pelancaran kempen #GoDomestic oleh MITA, pengunjung dari luar dan dalam negara bukan sahaja dapat menikmati percutian hebat di destinasi tempatan kegemaran mereka malah dapat mengenali negara ini dengan lebih dekat lagi melalui aktiviti yang disediakan di sepanjang tahun 2016.

Advertisements

Pameran pelancongan tiga hari bermula dari 29 – 31 Januari 2016 menyaksikan penyertaan besar-besaran daripada lebih 140 penggiat industri yang akan mempamerkan keunikan Malaysia kepada 20,000 pengunjung yang dijangka melawat Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Meliputi ruang Dewan 6 sebesar 2,700 kaki persegi, KLCC akan membuka pintu utamanya kepada orang awam secara percuma seawal 9 pagi hingga 9 malam setiap hari.

Pemeran MITA 2016 kali ini akan menjadi sebuah platform bagi 400 ahli MITA untuk menjual tiket penerbangan dan pakej percutian tempatan pada harga yang amat berpatutan di musim lengang (off-peak). Selain itu, mereka akan berpeluang memperkenalkan produk baharu serta perkhidmatan yang ingin diketengahkan. Pada masa sama, ejen pelancongan yang turut terbabit akan dijanjikan insentif pada kadar bersesuain.

Dengan adanya kempen sebelum ini yang telah digiatkan Pelancongan Malaysia seperti Kenali Malaysia, Cuti-cuti Malaysia, Zoom Malaysia dan sekarang ini dibawah program `Make It Malaysia’ – Dekat Je!, semua kempen ini diperkenalkan dengan satu objektif – memastikan industri pelancongan tempatan negara terus berkembang pesat bukan sahaja dengan kemasukkan pengunjung dari luar tetapi juga menggalakkan penduduk tempatan untuk bercuti di negara sendiri.

Timbalan Menteri Kementrian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Datuk Mas Ermieyati Samsudin, berkata, dengan sokongan berterusan dari rakan seindustri, pihak media serta orang ramai, Pelancongan Malaysia mensasarkan pertumbuhan positif sebanyak 5% untuk tahun akan datang demi mencapai matlamatnya untuk memperolehi 76.7 juta pelancong tempatan sebelum tahun 2020.

Beliau berharap, peluang Malaysia untuk menarik lebih daripada 60 juta orang pengunjung domestik yang akan tinggal sekurang-kurangnya satu malam di destinasi tempatan pada 2016 akan tercapai.

“Ini amat penting kerana ia bermakna hampir RM39.3 bilion akan diperolehi melalui aktiviti berbelanja pengunjung tempatan sahaja.”

Ini jelas membuktikan bahawa Pelancongan Malaysia sentiasa mempelopori serta memperjuangkan pertumbuhan sektor pelancongan dengan kejayaannya sebagai penjana pertukaran matawang asing ke-dua terbesar dan komponen ekonomi keenam terbesar di Malaysia bagi tahun 2013.

Demi menyahut seruan serta memastikan matlamat Pelancongan Malaysia tercapai, MITA terus menggembleng tenaga dalam mewujudkan kesedaran dan menggalakkan kerjasama antara penggiat industri supaya aktiviti pelancongan dalam negara sentiasa terpelihara dan teransang.

“Pihak kami akan sentiasa bersama-sama membantu Kerajaan melakarkan pelan pembangunan pelancongan negara dengan mewujudkan kerjasama serta mengekalkan hubungan dengan pelbagai negara dan badan  pelancongan antarabangsa,” kata Timbalan Pengerusi MITA, Uzaidi Udanis.

Tambah Uzaidi lagi, destinasi tempatan adalah satu produk negara yang mempunyai kisahnya yang unik dan tersendiri. Ia perlu dikongsikan bersama dengan semua.

Pameran MITA yang juga merupakan sebuah perhimpunan tahunan yang dihoskan penggiat industri, wakil daripada badan pelancongan asing dan ejen pelancongan, akan menjanjikan kemeriahan tiga hari yang dipenuhi dengan aktiviti hiburan, sessi cabutan bertuah serta peluang untuk memenangi pelbagai hadiah menarik.

comments

Cabaran SHAYLANISTA
Konsert Mega Gegar V

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja