Saturday, Jan 23, 2021
HomeBeritaBayi melecur perlu bantuan

Bayi melecur perlu bantuan

Bapa kepada bayi lapan bulan yang mengalami masalah mengelupas kulit seakan-akan melecur terpaksa mengharapkan simpati keluarga menyara kehidupan mereka kerana perlu memberikan sepenuh perhatian menjaga Muhammad Nasrullah.

Advertisements

Khairul Nizam Lebai Jusoh, 41, yang bekerja sebagai penyelia stesen minyak di Jalan Stadium berkata, sejak kejadian berkenaan menimpa anaknya, dia kadang-kala jarang-jarang ke tempat kerja.

“Semenjak anak sakit, saya tidak dapat pergi bekerja seperti biasa kerana dirinya perlu perhatian 24 jam. Jadi, pendapatan boleh dikatakan tidak ada langsung untuk menyara kehidupan kami.

“Sekarang, kami terpaksa menyara kehidupan dan ubat anak hasil derma adik-beradik dan orang kampung. Disebabkan, keadaan dialami saya sememangnya memerlukan bantuan kewangan terutamanya untuk anak,” katanya.

Difahamkan, penderitaan dialami anak pasangan terbabit boleh disembuhkan jikalau kena caranya, namun Khairul Nizam bimbang ia memerlukan kos kewangan tinggi, sekaligus mengambil masa lama untuk pulih segera.

Lebih memburukkan keadaan, isterinya, Nur Shazira Mohd Salleh, 23, yang bekerja sambilan di sebuah kedai makan dengan pendapatan tidak menentu, terpaksa mengambil tindakan berhenti untuk menjaga anak mereka.

“Bukan sebarangan orang boleh pegang Nasrullah, kerana kulitnya kini sensitif, malah memegangnya ada cara agar kulitnya tidak mengelupas. Dia perlu menerima penjagaan rapi, dan tumpuan sepenuhnya, jadi ia agak menyulitkan kami,” katanya.

Justeru, orang ramai ingin membantu mengurangkan penderitaan dialami bayi berusia lapan bulan terbabit, sekaligus membolehkan dirinya sembuh segera boleh melakukannya dengan menghubungi bapanya di talian 017-5401280.

Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan penderitaan bayi berusia lapan bulan, Muhammad Nasrullah apabila sebahagian besar kulitnya bertukar kehitaman, lalu mengelupas sehingga menampakkan isi.

Akibat kesakitan, Nasrullah tidak henti menangis mahupun mengerang kerana kulitnya mengelupas akibat kekeringan sehingga menyebabkan dia perlu tidur dalam bilik berhawa dingin. – Sinar Harian

comments

Hanez Suraya dihujan
Gaya di karpet merah

mediawriter1@gmail.com

Rate This Article:
NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT

Optimized with PageSpeed Ninja